Alsógallai Tájház kialakulása

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!”

mondta Morus Tamás, aki a XVI. század nagy államférfija volt. És bár több száz éve írta le ezt a mondatot, igaz ez úgy gondolom még napjainkban is… Manapság egyre fontosabbak lesznek azok a dolgok, melyekhez kötődünk és melyek közösséget formálnak belőlünk. 2019-ben az Alsógallai Baráti Egyesületben elkezdett ez a láng pislákolni, és az ő kezdeményezésükre Tatabánya város önkormányzata a jelenlegi művelődési házunk szomszédságában álló ingatlant, melyen most állunk, megvásárolta. A vásárlás célja a művelődési ház nagyobbítása, az itt működő csoportoknak több próbaterem biztosítása, valamint egy számunkra komoly probléma megoldásának enyhítése, a parkolóhelyek számának bővítése. A művelődési ház előtt csak 6 parkoló biztosított.

Aztán az a bizonyos láng elkezdett nőni. Az új ingatlan udvarán volt egy romos melléképület, amelynek a baráti egyesület rögtön meglátta tökéletes funkcióját, miszerint tájházzá alakítható. Mikor Schamberger Ágnest, az Alsógalla Hagyományaiért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökét és engem ezzel felkerestek, hogy kiírta a Miniszterelnökség az első beruházási pályázatot, még nem hittem, hogy ebből bár mi is megvalósulhat. Az első nyertes pályázat után a munkálatok 2020-ban elkezdődtek. A beruházási pályázatok mellett kaptunk a Miniszterelnökségtől egyedi támogatásokat is, valamint Tatabánya város és a képviselők is támogatták a projektet.

Számokban ez, hogy is néz ki, remélem, nem felejtek ki semmit belőle:

Beruházási pályázaton keresztül 8.950.000 Ft kaptunk, melyből a romos épület belső munkálatait, a homlokzat, vakolási munkáit, nyílászárók cseréjét, kültéri kiállítótérben kemence építését és fűtésrendszer kiépítését tudtuk megvalósítani.

Városi támogatásból 10.000.000 Ft kaptunk, melyből a tetőszerkezetet tudtuk teljesen lecserélni.

Képviselői támogatásból 1.950.000 Ft-ot kaptunk, melyből a belső munkálatok költségeit tudtuk kiegészíteni és a romos udvar területét kiüríteni.

Egyedi támogatáson keresztül 21.000.000 Ft érkezett, melyből az udvar bejárat felöli részét letérköveztük, a padláson kiállítóteret alakítottunk ki, elkészültek a kiállító tér bútorzatai is. A ház folytatásában kerti kiállítótér, pavilon készült, melybe bekerült a kemence is, valamint egyéb befejező munkálatok is elkészültek, ereszcsatornázás, támfalépítés stb.

Ehhez járult hozzá a rengeteg társadalmi munka, az alsógallai lakosok keze munkája is. Felsorolhatatlan az a rengeteg segítség, amit az itt élőktől, barátainktól kaptunk.

Ennek mind együttvéve köszönhető, hogy nyáron a jelenlegi tájházunk egy igazi hagyományőrző környezetbe költözhetett, mely a rendezvények alkalmával és a mindennapokban is látogathatóvá válik az intézmények és minden érdeklődő számára. A házban a meglévő tárgyakból egy konyha és egy szoba kialakítására nyílt lehetőség. Az épületben található még egy kamra, egy tyúkól, egy pince, egy kocsiszín és egy istálló is. A különböző szakmák eszközeinek gyűjteménye és a meglévő használati tárgyak, mezőgazdasági eszközök elhelyezése is lehetséges lett a felújított parasztházban.

Most, hogy az álmunk valóra vált, elárulom, rájöttünk, hogy azt a lángocskát még bőven tudjuk hova növeszteni.

További terveinket is szeretnénk megvalósítani. Tudom, hogy terveink nagyratörőek és jól tudom, hogy több lépésben megvalósíthatók csak, és azt is tudom, hogy ezért megint mindenkinél sűrűn kopogtatunk majd.

Tudom, a lángocskából lassan már tábortüzünk van, de célok kellenek, hogy tudjuk, van még mit elérni.