„Éld át a múltat”
Német Nemzetiségi Tábor
2023.07. 24-28.

Július utolsó hetében megrendezésre került az idei német nemzetiségi nyári tábor, mely az „Éld át a múltat” elnevezést kapta. A tábort helyben valósítottuk meg, és olyan programokat nyújtottunk, melyek értéket és élményt adtak a gyermekek számára.

Több korosztályból tevődött össze a „csapat”, így mindegyikük megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor kiszakadnak a megszokott környezetből. Az ilyen élményszerzés hozzájárul a gyerekek testi, lelki, szellemi fejlődéséhez. Célunk az volt, hogy a gyermekek a tábor ideje alatt ismerkedjenek a helyi és a környékbeli német nemzetiségi hagyományokkal, eközben érezzék jól magukat, legyenek lekötve, ne unatkozzanak. Próbáltunk minél több sportprogramot, német nemzetiségi táncot, kirándulást besűríteni ebbe az egy hétbe. A programok során mindvégig a jókedv, a vidámság volt jellemző. Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyermekek számára.

 

A célokat vidám hangulatban, játékos feladatok, tánctanulások, kirándulások alkalmával sikerült is megvalósítani.

 

  1. nap

Első napi programunk bemelegítéseként az idénre betervezett nemzetiségi táncokat kezdtük el tanulgatni az új tájházunk udvarán. Onnan egyenesen Felsőgallára vezetett az utunk. Ellátogathattunk a Schamberger család bimbózó birtokára, ahol a gyerekeket rengeteg természetközeli élmény várta. Etethettek, simogathattak bárányt, a kos volt olyan kedves, hogy a hátára is felengedte őket. Megnéztük Schamberger Bianka és Robi gondos kezeik által nevelgetett biogazdaságukat, guríthattak szalmabálákat, ismerkedtek a gyógynövényekkel. Persze a jó levegőn a tánc sem maradhatott el. A Grill bár ízletes pizzái után a tatai Német Nemzetiségi Múzeumba vezetett az utunk, ahol a gyerekek a Mindennapi kenyerünk című múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. A gyermekek nagy érdeklődéssel nézték végig a kiállítást és az előadást. A gyermekeket teljesen elvarázsolta a régi kenyérkészítés folyamata, a búza őrlésé, majd szitálása. A két csapat felváltva végezte a műveleteket, bent az interaktív előadás keretein belül a búza kenyérré válásának útját, folyamatát ismertük meg, s az ehhez szükséges eszközöket és megnevezésüket. Megismerkedtünk a múzeum korábbi működésével, melyből megtudtuk, hogy malom volt, és azóta milyen változásokon ment keresztül. Az ott készített lisztet használtuk fel a sváb süteményünk sütésénél. Fagyizás után egy utolsó izgalom várta a gyerekeket a Tatai Várban, ahol a hercegnő kiszabadítására indulhatott a lelkes csapat. Jól elfáradtunk! Jó volt őket újra látni!

  1. nap

Második nap német táncok tanulásával kezdtük a napot, majd a buszunk egészen Dunaszentmiklósig repített minket. A Duna Residence wellness részlegén pancsoltunk és fogyasztottunk el finom ebédünket. A dunaszentmiklósi tájházban Hartmann Károlyné Edit néni érdekfeszítő bemutatójával zártuk napunkat. A gyerekek megismerkedtek az dunaszentmiklósi svábok betelepülésének történetével, élethelyzetükkel, népviseletükkel, berendezési tágyaikkal, melyekből néhányat ki is próbálhattak.

 

  1. nap

A szerdai napunkat az időjárás kissé megtréfálta, így a szerdára tervezett programunkat a péntekire cseréltük. Délelőtt folytattuk a német nemzetiségi táncok tanulását, egyre ügyesebb a csapat. Több tánc koreográfiáját tanuljuk egyszerre. Az időjárás elől a Gyémánt fürdőbe menekültünk, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a Grill bárnak ismét a finom ebédet.

  1. nap

Igyekeztünk a gyerekeknek mindent megmutatni, átadni a német nemzetiségi szokásokról, hagyományról. Ezért minden napban volt valami hagyományőrző apróság, ami közelebb hozta a gyermekekhez a sváb kultúrát és hagyományt. Ezen a napon ellátogattunk Zsámbékra a Szent Vendel Domborműves Népi Lakóházba (sváb tájház). Berendezett konyha és tiszta szoba mellett egy rendkívül érdekes, interaktív „Szekrénymesék” című kiállításon vehettünk részt. Zsámbék után a napunkat a Budakeszi Vadas- és Dinó parkban töltöttük.

  1. nap

Az utolsó napon a Május 1 parkban gyülekeztünk, a gyülekezés közben a gyerekek leginkább kedvelt tevékenységét űzhették, a játékot. Innen az Alsógallai Vasútállomásra sétáltunk, ahol vonattal Kecskédre mentünk. A vonatozás a gyerekek kedvence közé tartozik, így nagyon élvezték az utazást. Odaérve egyenesen a Kecskédi Tájházba látogattunk el, ahol egy teljeskörű, szívvel-lélekkel teli előadást, bemutatást hallhattunk a kecskédi svábok életéről, népviseletéről. A gyerekek számos összefüggést felismertek a hét során hallottakról, s fel is elevenítették azokat. Ebédidőben a Barátok Asztala étterem vendégszeretetét élvezhettük. Az elmaradhatatlan tánc mellett, ma  Topfa Feingeback elnevezésű sváb süteményt is sütöttünk.

Remek csapat, izgalmas napok. Köszönöm, hogy idén is ilyen szuperek voltatok! Jövőre is várunk Titeket szeretettel a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző táborában.

1.nap