2023. november 4-én 15 órakor megrendezésre került az idei Nemzetiségek Találkozója rendezvény Felsőgallán, a Széchenyi István Művelődési Házban. Öröm volt látni, hogy a terem teljesen megtelt a fellépőkkel, és az érdeklődőkkel egyaránt. Külön öröm volt számunkra, hogy több generáció is jelen volt, hiszen fontos, hogy a fiatalok őrizzék és tovább adják hagyományainkat. Elsőként Horn- Schamberger Anett a Tatabányai Német Nemzeti Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, majd John Katalin felsőgallai képviselő asszony, Lusztig Péter alpolgármester és végül Herendi Judit a művelődési ház vezető.

Négy nemzetiség csoportja lépett a színpadra (roma, görög, szlovák, német), sajnos a lengyelek nem tudtak részt venni a rendezvényen. A németektől az alsógallai óvoda Süni csoportja mutatkozott be, majd az alsógallai Almenrausch Tánccsoport és végül a Felsőgallai Senior Tánccsoport. A görögöktől Radisz Afrodité Elisabet énekesnő előadását hallhattuk, egy gitár kíséretével. A romáktól, Romano Glaszo – Emberi hang művészeti csoportja lépett a színpadra zenés-táncos produkcióval, akik még a közönséget is bevonták egy kis éneklésre. A Bánhidai-Szlovák Dalkörrel zárult a fellépők színvonalas műsora.

Ezután nemzetiségi ételkóstoló vette kezdetét, melyhez a sváb dallamokat a Retro Moss Band zenekar biztosította. Minden nemzetiség készült kóstolóval, a görögök padlizsán salátával, feta sajttal és olajbogyóval, túrós-spenótos-póréhagymás rétessel, görög fasírttal és fűszeres pitával. A szlovákok finom tócsnival. A romák májas tésztát kacsahússal kínáltak, házi tésztából, málékásás töltött káposztát és cigánykenyeret. A németek pedig krumlis flutnit baracklekvárral, Schupnudelt – savanyúkáposztás nudlit és házi felsőgallai borokat kínáltak, melyet Hajdú Ferenc képviselő ajánlott fel. Az ételek, borok nagyon ízletesek voltak, a jelenlévők jól érezték magukat, még táncra is perdültek a finom ételek kóstolása után. Közel 150 fő tisztelte meg rendezvényünket, ami nagy öröm volt számunkra, hiszen fontos számunkra az összetartozás.