You are currently viewing Az Alsógallai Baráti Egyesület beszámolója 2021-es évről

Az Alsógallai Baráti Egyesület beszámolója 2021-es évről

BESZÁMOLÓ

az Alsógallai Baráti Egyesület 2021-ben végzett tevékenységéről

 1. április: húsvétra az örökbefogadók megszépítették, virággal díszítették fel a stációkat
 1. április 29. Bejárást tartottunk főépítészi iroda munkatársaival és Schmidt Csaba Alsógalla képviselőjével. Jártunk a falu egykori elején és végén is. A bejárás célja Alsógalla hagyományainak és emlékeinek megőrzése volt, ezért kerestünk méltó helyett a most még udvarban álló keresztnek, aminek az áthelyezésére pályázott az egyesület. Továbbá szeretnénk elérni, hogy az egykori alsógallai temetőben örök nyugalomra helyezetteknek emléket állítva a temető egykori helyére kerüljön egy kereszt, ami sok hozzátartozónak jelentene lelki megnyugvást.
 1. május 1.Sajnos a vírus miatt idén már második alkalommal állítottunk fát teljes csendben, az ilyenkor szokásos zene és egyéb jó hangulatú mulatozás nélkül. Reméljük hamarosan ismét minden a régi lesz, és jövőre már a megszokott hangulatban telik a májusfa állítás.
 1. május 23.Bár vége lett a kijárási tilalomnak és a közterületi a maszkviselésnek, pünkösdi rendezvényünket idén sem tudtuk megtartani, így a májusfa döntését szintén csendben, zene és pünkösdi bál nélkül döntöttük ki.
 1. június 6.Éves rendes Közgyűlésünket, amely egyben tisztségválasztó is volt, a februári megszokott időpont helyett a pandémia miatt csak ezen a napon tudtuk megtartani. Kivételesen, óvatosságból  nem zárt térben, hanem a Szent Gál Templom melletti faluház udvarán tartottuk meg. Közgyűlés után egy kis gulyással vendégeltük meg a tagságot, majd egy kis kötetlen beszélgetés kezdődött.

2021. június 24.Egyesületünk tagsága ismét mert nagyot álmodni. Bekapcsolódtunk ebben a nehéz időszakban elterjedt Jerusalema kihívásba, mely sikeresen elkészült, a szervezők és a résztvevő csoportok mindent beleadtak és úgy gondoljuk, hogy tökéletesen sikerült ez a kis bemutatkozó videó. Szerintünk hűen tükrözi azt, hogy habár a világjárvány sok mindent átírt, ugyanakkor Alsógallán továbbra is a hagyományoké a főszerep és még ebben az időszakban is ápolni tudjuk hagyományainkat.

Résztvevő csoportok:

Alsógallai Német Nemzetiségi Tánccsoportok
Alsógallai Német Nemzetiségi Énekkar
Alsógallai Nyugdíjas Klub
Alsógallai Német Nemzetiségi Óvoda
A videó megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=VTKGH8lg88I

 1. szeptember 3. Szeptember első hétvégéjén ismét Bányász Napot ünnepeltünk. Olyan alkalom ez, amikor emlékezünk egy ősi szakma képviselőire, amelyben jelen van az elődök tisztelete, főhajtás mindazon társaink előtt, akik embert próbáló, a napi veszélyekkel szembenéző küzdelmei során akár az életüket is áldozták. Ezen a napon Egyesületünk a József Attila Művelődési házzal közösen megemlékezést tartott az Alsógallai Bányász emlékműnél, ahol a város vezetőivel együtt elhelyeztük koszorúinkat. A koszorúzás végén az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkörrel közösen énekeltük el a Bányász Himnuszt.
 1. szeptember 18. Szüreti Felvonulást és Mulatságot szerveztünk erre a napra, a pandémia már engedte a rendezvények tartását is. Sajnos az időjárás közbeszólt, így a felvonulás az eső miatt elmaradt, de a szerepléseket a József Attila Művelődési Házban meg tudtuk tartani.

Fellépő csoportok:

Alsógallai Német Nemzetiségi Óvoda
Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör
Alsógallai Német Nemzetiségi Táncsoport
Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör
Felsőgallai Német Nemzetiségi Szenior Tánccsoport

A nemzetiségi műsor után bállal folytatódott a szüreti mulatság, ahol csak védettségi igazolvánnyal vehettek részt a mulatni vágyók.

 1. október 17.Búcsú Alsógallán. Október 17-én 9,30 órától ünnepi szent mise keretében tartottuk meg templomunk védőszentjének ünnepét az Alsógallai Szent Gál Templomban, hogy egyházi énekekkel részt vett az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör. Délután a búcsúréten vásári forgatag volt hintákkal, vásárosokkal. Az esti búcsúbált a pandémia miatt idén sem tudtuk megtartani, de a hagyományos kanbuli búcsú hétfőn nem maradt el. Ilyenkor a férfiak összeülnek, harmonikaszó mellett dalolnak, énekelnek
 1. november 27. 18 órakor kinyitottuk Alsógalla Betlehemét. A kis ünnepségen részt vett dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Schmidt Csaba Alsógalla képviselője, aki az adventi készülődés jegyében egy kis köszöntővel kedveskedett a résztvevőknek. A Betlehem nyitás Schamberger János, az Alsógallai Baráti Egyesület elnöke köszöntőjével, majd ifj. Virág Csaba trombitaszója, és egyesületünk Német Nemzetiségi Dalköre énekével kezdődött, utána egy kis pogácsa és meleg tea mellett egy kis közös beszélgetéssel ért végett.
 1. november 28.November 27-én Egyesületünk felállította a József Attila Művelődési Ház előtt Alsógalla fenyőfáját. 28-án, Advent első vasárnapján az alsógallai gyerekek és az Alsógallai Német Nemzetiségi Óvoda gyermekei karácsonyi dalokkal, versekkel megörvendeztettek minket. Az általuk készített díszeiket felhelyezték a fára, kívánságaikat bedobták a postaládába. A meghitt műsor után meleg puncs, pogácsa és szaloncukor várta a résztvevőket. Elmondhatjuk, hogy ismét szép lett Alsógalla fenyőfája
 1. december 24.Az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör vezetője Tisch Matild egy gyönyörű Christkindl műsort állított össze, melyet a Szent Gál Templomban mutattak be december 24-én. Régen a betlehemesek járták a falut és ezzel a műsorral köszöntötték szent este a családokat.

A TÁJHÁZ

 Egyesületünk ismét mert egy nagyot álmodni, méltó környezetet szeretnénk létrehozni a múlt emlékeinek. A régi, egyházi épületben lévő tájházunk kinőtte magát, így egy új tájháznak kerestünk helyet. Az Önkormányzatnak köszönhetően a József Attila Művelődési Ház mellett lévő, un. Hoffmann házat megvásárolta az Önkormányzat, és az ott lévő régi gazdasági épület nagyon jó helynek bizonyult a Tájház kialakítására. Az Alsógallai Német Nemzetiség Hagyományaiért Alapítvánnyal és a Német Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve, egész évben szinte folyamatos társadalmi munka, támogatások, pályázatok útján hamarosan talán be is fejeződhetnek a munkálatok, és méltó környezetbe kerülnek értékeink, múltunk emlékei.

A beszámoló képekkel együtt megtekinthető a linkre kattintva:

BESZÁMOLÓ 2021

Vélemény, hozzászólás?